Kwas foliowy
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Y
- Z
Kwas foliowy w kosmetykach. Jak działa na skórę?
Kwas foliowy jest niezbędny dla naszego organizmu - szczególnie dla kobiet w ciąży i w czasie laktacji. Jego obecność w kosmetykach również jest niezastąpiona! Działa przeciwzmarszczkowo i wpływa na większą produkcję kolagenu. Sprawdź właściwości i działanie kwasu foliowego. Dlaczego powinnaś go stosować?
Spis treści
Co to jest kwas foliowy?
Kwas foliowy (inaczej witamina B9) należy do grupy folianów. Jest najlepiej przyswajalnym związkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim wspomaga profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz przyczynia się do odpowiedniego działania układu nerwowego człowieka.
Jakie są funkcje kwasu foliowego?
Kwas foliowy działa wielokierunkowo. Na przykład bierze udział w:
• syntezie neuroprzekaźników - niedobór może przyczynić się do powstania choroby Alzheimera;
• syntezie DNA - niewłaściwy poziom witaminy B9 może wpływać na rozwój nowotworów. Ważne! W przypadku wykrycia komórek nowotworowych w organizmie, należy niezwłocznie przestać spożywać produktów czy suplementów z kwasem foliowym - może on znacznie pogorszyć stan zdrowia;
• prawidłowym rozwoju czerwonych krwinek w organizmie - niedobory mogą grozić anemią;
• reguluje poziom homocysteiny - wysokie stężenie tego aminokwasu może grozić podwyższeniem poziomu złego cholesterolu we krwi oraz uszkadzać naczynia krwionośne.
Kwas foliowy usprawnia również działanie układu nerwowego - wpływa na powstawanie neuroprzekaźników takich jak adrenalina, noradrenalina i dopamina. Ponadto bierze udział w biochemicznych przemianach kwasów nukleinowych i aminokwasów, np. metioniny, homocysteiny, histydyny, kwasu glutaminowego, glicyny i seryny.
Kwas foliowy w ciąży
Kwas foliowy jest bardzo ważnym składnikiem dla ciężarnych. Przede wszystkim już w początkowej fazie ciąży bierze udział w tworzeniu i prawidłowym kształtowaniu się cewy nerwowej, z której rozwija się mózg i rdzeń kręgowy płodu. Kwas foliowy zmniejsza również ryzyko powstania zaburzeń rozwojowych płodu.
Po porodzie młoda mama powinna kontynuować przyjmowanie kwasu foliowego zarówno w diecie, jak i suplementacji. Dzięki temu podczas karmienia piersią dostarczy dziecku niezbędnej witaminy B9, która wzmocni naczynia krwionośne i będzie stymulować namnażanie się komórek w czasie intensywnego wzrostu maluszka.
Jakie są objawy niedoboru kwasu foliowego?
Niewłaściwy poziom kwasu foliowego we krwi może objawiać się suchością i bladością skóry, owrzodzeniami jamy ustnej czy częstymi bólami głowy. Osoby z niedoborem witaminy B9 skarżą się również na chroniczne osłabienie i zmęczenie, przebarwienia płytki paznokci i spłycenie oraz skrócenie oddechu. Co więcej, mogą również wystąpić objawy neurologiczne. Należą do nich:
• problemy z koncentracją;
• zaburzenia pamięci;
• zaburzenia wzroku;
• zaburzenia mowy, problem z wysławianiem się;
• stany depresyjne, znaczne pogorszenie nastroju;
• zawroty głowy.
Niedobór witaminy B9 może wywoływać wiele niebezpiecznych skutków. Wśród nich jest np. zaburzenie układu pokarmowego, niedokrwistość, stany zapalne w jamie ustnej czy choroby układu krążenia, np. wylew krwi do mózgu, zawał, miażdżyca. Niedobór kwasu foliowego jest równie niebezpieczny dla kobiet w ciąży - może spowodować duże wady płodu, a nawet poronienia.
Kto szczególnie powinien przyjmować kwas foliowy?
Do grupy osób, która szczególnie powinna przyjmować kwas foliowy, są:
• kobiety w ciąży i w czasie laktacji;
• kobiety, które stosują antykoncepcję hormonalną;
• osoby, które mają problem z układem pokarmowym;
• wegetarianie i weganie, którzy stosują dietę ubogą w żelazo;
• seniorzy;
• nastolatki;
• noworodki i niemowlęta;
• osoby nadużywające używki (alkohol, papierosy).
Naturalne źródła kwasu foliowego
Naturalne źródło kwasu foliowego znajdziemy w świeżych, nieprzetworzonych warzywach - głównie zielonych. Wśród nich możemy wymienić:
• brokuły;
• szpinak;
• jarmuż;
• awokado;
• groch;
• drożdże;
• liście i korzeń pietruszki;
• szparagi;
• żółtko jaj.
Suplementacja kwasu foliowego
Oprócz zdrowej i zbilansowanej diety warto również uzupełnić niedobór kwasu foliowego o odpowiednie suplementy - szczególnie w przypadku kobiet w ciąży i podczas laktacji. Nawet posiłki z odpowiednią ilością warzyw i owoców w czasie dużego zapotrzebowania na witaminę B9 nie będą w stanie sprostać oczekiwaniom organizmu. Warto więc niezwłocznie wdrożyć suplementację.
Kobiety w ciąży do 12. tygodnia powinny przyjmować od 400 do 800 µg kwasu foliowego, natomiast po 12. tygodniu od 600 do 800 µg. W czasie karmienia zapotrzebowanie na witaminę B9 jest takie samo1.
Kwas foliowy w kosmetykach
Kwas foliowy w kosmetykach działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwdziała skutkom promieniowania UV. Zwiększa on wzrost komórek skóry, za pomocą dostarczanych do niej niezbędnych materiałów DNA i RNA. Dzięki temu powstają nowe z większą ilością niezbędnego kolagenu i elastyny. Ponadto witamina B9 redukuje zmarszczki, wygładza i regeneruje uszkodzenia skóry oraz nadaje jej sprężystości.
1 https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/157302,kwas-foliowy-i-jego-znaczenie-dla-zdrowia