Masło kakaowe

Masło kakaowe - pielęgnacja naszych zmysłów!

Masło kakaowe, oprócz wspaniałego zapachu, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim nawilża, koi, wygładza skórę oraz przyspiesza gojenie się ran. Stosowane jest także podczas opalania, ponieważ wyrównuje koloryt skóry oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Sprawdź, skąd pochodzi masło kakaowe i jakie są jego właściwości.

Co to jest masło kakaowe?

Masło kakaowe, inaczej olej kakaowy lub tłuszcz kakaowy to produkt roślinny. Używa się go zarówno w kosmetyce, farmacji, jak i w produktach spożywczych. Masło kakaowe ma wiele zdrowotnych właściwości. Zalecane jest praktycznie każdemu. Ponadto pobudza zmysły swoim zapachem i konsystencją.

Jak wygląda produkcja masła kakaowego?

Masło kakaowe powstaje z ziaren dojrzałych owoców kakaowca, który rośnie z głównie w Ameryce Południowej. Owoce zostają zebrane, oczyszczone i poddawane procesom fermentacji. Następnie ziarna oddziela się od owoców kakaowca i ponownie fermentuje. Po wszystkim następuje proces suszenia, prażenia i mielenia ziaren, z których następnie powstaje zimno tłoczony olej.

Jaki jest skład masła kakaowego?

Masło kakaowe jest bogate w kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, np. oleinowy, palmitynowy, stearynowy i linolowy. Ma również niezbędne polifenole, które działają przeciwstarzeniowo. Ponadto masło kakaowe obfituje w minerały: miedź, potas, magnez i żelazo oraz kofeinę i alkaloidy: teobrominę.

SPRAWDŹ TEŻ: Clean beauty – czyli jak dbać o siebie i planetę

Właściwości i zastosowanie masła kakaowego

Masło kakaowe to cenne źródło minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, kolagenu, antyoksydantów oraz wielu składników odżywczych. Kwasy tłuszczowe zmiękczają, nawilżają, wygładzają i ujędrniają skórę. Kolagen i antyoksydanty chronią skórę przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiegają procesom starzenia. Zawarte w maśle kakaowym polifenole zmniejszają widoczność zmarszczek oraz nadają skórze zdrowego i promiennego wyglądu.

Masło kakaowe w kosmetyce

Masło kakaowe, z racji swoich właściwości kosmetycznych, stosuje się w wielu produktach kosmetycznych do ciała, twarzy i włosów. Znajdziemy go m.in. w:

kremach;
mydłach;
balsamach;
mleczkach do ciała;
szamponach do włosów;
odżywkach do włosów;
maskach do włosów;
żelach pod prysznic;
żelach do mycia twarzy.

Masło kakaowe znajduje się także w wielu olejkach do opalania i kremach wyrównujących koloryt skóry. To dlatego, że bardzo dobrze nawilża i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiega również przesuszeniu i powstawaniu stanów zapalnych. Co więcej, masło kakaowe, z racji swojej ciemniejszej barwy, delikatnie przyciemnia koloryt skóry oraz wzmacnia efekt opalania.

Masło kakaowe na twarz i ciało

Masło kakaowe na twarzy wyrównuje jej koloryt, nawilża i spłyca zmarszczki. Sprawia, że cera staje się jędrna i zdrowa. Ponadto dzięki antyoksydantom zmniejsza stany zapalne oraz daje poczucie ulgi i ukojenia. Zmiany szybciej się goją, a zaczerwienienie znika już po krótkim stosowaniu. Masło kakaowe sprawdzi się u osób z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą, egzemą czy wysypką alergiczną. Masło kakaowe doskonale wygładzi również zrogowaciały naskórek na stopach oraz suche kolana i łokcie.

Masło kakaowe na włosy

Masło kakaowe nakładane na włosy redukuje tendencję do puszenia się, wygładza, zapobiega rozdwajaniu się końcówek oraz nawilża przesuszone i łamliwe włosy - szczególnie polecane włosom farbowanym.

SPRAWDŹ TEŻ: Masło Shea – Twój zimowy niezbędnik

Masło kakaowe w farmacji

Masło kakaowe w farmacji służy najczęściej do produkcji globulek dopochwowych i czopków. Stosuje się je jako środki lecznicze i ochronne. Globulki mają nawet zastosowanie antykoncepcyjne.

Masło kakaowe w pożywieniu

Masło kakaowe bierze udział w produkcji czekolad - zarówno tych smakowych, jak i gorzkich. Z racji swoich wielu prozdrowotnych właściwości, czekolada nie powinna być demonizowana, tylko zjedzona ze smakiem! Warto jednak brać pod uwagę ilość cukru w jednej tabliczce - im jest go mniej, tym lepiej.

Dla kogo najlepsze masło kakaowe?

Masło kakaowe w kosmetyce jest całkowicie uniwersalne. Może go stosować każdy, kto odczuwa taką potrzebę. Idealnie sprawdzi się jednak u osób ze skórą suchą, trądzikową, tłustą, naczynkową, wrażliwą i mieszaną. Mogą go również używać osoby z rozstępami (czy to po ciąży, czy po utracie wagi).

Uwaga, masło kakaowe w czystej postaci jest komedogenne. To znaczy, że może zatykać pory skóry. Dlatego na twarz lepiej stosować go w produktach kosmetycznych, gdzie, w połączeniu z innymi składnikami, nie będzie miało takiego działania.

Masło kakaowe jest również bardzo kaloryczne. Osoby z otyłością i skłonnościami do tycia nie powinny go spożywać w dużych ilościach.

Jak przechowywać masło kakaowe?

Aby w pełni zachować właściwości odżywcze masła kakaowego, należy przechowywać go w lodówce. Warto również zamknąć go w szczelnym opakowaniu, do którego nie będzie dochodzić wilgoć, powietrze i światło.

Polecane

pixel