Jak dbać o to, by nie dopuścić do niedoborów?
Dzisiejsze czasy są pełne pośpiechu i stresu, a to pociąga za sobą mnóstwo negatywnych konsekwencji. Żyjemy szybko, więc jemy i odpoczywamy równie szybko. To zaś owocuje co najmniej kilkoma efektami. Najważniejszy to osłabienie, zarówno fizyczne, jak i spadek formy mentalnej. Braki snu i czasu na relaks najczęściej rekompensujemy sobie kofeiną - czy to w postaci kawy, czy napojów energetyzujących. To jednak przynosi efekt tylko na chwilę: bo po tymczasowym pobudzeniu następuje dość gwałtowny spadek sił i nastroju. Dlatego takie rozwiązania powinny być stosowane sporadycznie i raczej jako ostateczność, a nie norma.
Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej wówczas, gdy spadek formy mentalnej i fizycznej nie jest kwestią sporadyczną, a staje się właśnie pewną normą. W takim przypadku zdecydowanie warto przyjrzeć się swojemu trybowi życia i diecie. Jeśli odżywiasz się prawidłowo, tj. w Twoim menu znajdują się urozmaicone produkty i dania, a do tego raczej się wysypiasz i nie masz zbyt wielu stresujących sytuacji, warto udać się do lekarza i wykonać (przynajmniej na początku) podstawowe badania, by wykluczyć problemy zdrowotne, które mogłyby powodować taki stan.
Bardzo często wydaje nam się, że prowadzimy zdrowy tryb życia, więc jesteśmy zdziwieni spadkiem formy. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że czasem z pozoru niewinne nawyki mogą przyczyniać się do nadmiernej utraty niektórych witamin i minerałów (mogą również spowalniać lub ograniczać ich wchłanianie się z pożywienia). Koniec końców może okazać się, że za pogorszone samopoczucie i brak sił odpowiadają niedobory!
Warto zwracać uwagę przede wszystkim na jakość produktów spożywczych, które znajdują się w diecie. Sok z pomarańczą nie będzie tym samym, co sok pomarańczowy, tak samo jak jogurt z truskawkami nie będzie tym samym, co jogurt truskawkowy. Z pozoru niewielka różnica w nazwie sugeruje już dość sporo. Zawsze więc warto przyjrzeć się składowi produktu. Rzeczywistość często ma się niestety nijak do haseł marketingowych.
W takich przypadkach, mimo szczerych chęci dostarczania sobie odpowiednich ilości witamin i minerałów z posiłków, często spożywamy przede wszystkim wodę z cukrem, barwnikami i konserwantami. Nie dość, że nie dostarczamy tak naprawdę niczego wartościowego, to jeszcze może okazać się, że zwyczajnie sobie szkodzimy.
Podstawą jest więc uważne czytanie składów i tabeli wartości odżywczych. Druga istotna kwestia, dzięki której możesz uniknąć niedoborów w diecie, to urozmaicenie jej. Wiele witamin i minerałów znajduje się w różnych produktach w różnych ilościach. Aby więc zwiększyć prawdopodobieństwo tego, że zachowamy równowagę, trzeba sięgać po zróżnicowane produkty.