Jagody Acai

Jagody Acai - piękno z natury na wyciągnięcie ręki

Jagody acai są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Należą do grupy superfoods, czyli produktów spożywczych o dużej zawartości wartości odżywczych. Jagody acai stosowane są zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz w postaci kosmetyków pielęgnujących. Sprawdź ich działanie i skuteczność!

Co to są jagody acai?

Jagody acai są podobne do borówki amerykańskiej. Tak samo jak ona są jednopestkowe i mają kształt granatowej, małej kulki o średnicy 2,5 cm z soczystym wnętrzem. Wyrastają na drzewie palmowym w lasach Ameryki Południowej na Amazonce. W smaku przypominają gorzkie jagody połączone z czekoladą.

Jak jeść jagody acai?

Jagody acai mają twardą skórkę. Do jedzenia nadają się jedynie wtedy, gdy mocno je namoczymy. W Amazonii stanowią one główny element posiłków. Często rozcierane są na ciemnofioletową pastę. Świeże jagody acai mają krótki okres przydatności, dlatego tuż po zerwaniu i przyrządzeniu należy je niezwłocznie skonsumować. Natomiast jagody sprzedawane na eksport do innych krajów mają najczęściej formę proszku, puree owocowego czy soku. Wtedy ich przydatność do spożycia jest znacznie dłuższa.

Właściwości jagód acai

Jagody acai są bogate w cenne właściwości odżywcze i lecznicze. Zawierają błonnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i trawiennego oraz przyspieszają metabolizm. Pomagają m.in. w prawidłowej perystaltyce jelit. Mają również dużą zawartość żelaza i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, m.in. kwas omega-6 i -9, kwas linolowy i oleinowy - obniżają “zły” cholesterol.

Jagody acai są również silnym antyoksydantem. Substancje te naturalnie neutralizują wolne rodniki w organizmie. To znaczy, że spowalniają starzenie się skóry i chronią przed rozwojem komórek nowotworowych.

W jagodach acai znajdziemy także polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające1. To jednak nie wszystko. Jagody acai są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę C i E2.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Jak działa witamina C na skórę, włosy i paznokcie?

Na co jeszcze pomagają jagody acai?

Z racji swoich bogatych właściwości odżywczych, jagody acai pozytywnie wpływają na:

poprawę wzroku;
wspomaganie procesu odchudzania;
oczyszczanie organizmu z toksyn;
regulację poziomu “złego” cholesterolu;
regulację cukru i niezdrowych tłuszczów we krwi;
poprawę krążenia;
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawę jakości snu i reakcję na stres oksydacyjny;
skórę - nadają jej blask, elastyczność i odpowiednie nawilżenie. Mogą nawet leczyć zmiany skórne;
poprawę odporności;
zwiększenie energii w ciągu dnia3.

Jagody acai - suszone, w proszku czy w tabletkach?

Jagody acai warto kupować tylko od zaufanych i ekologicznych producentów. Wtedy mamy pewność, że produkt nie zawiera żadnych konserwantów i barwników.

Jagody acai można spożywać w dowolny sposób. Te w formie sproszkowanej można wsypać do ulubionego, owocowego koktajlu, owsianki, ciast czy jogurtu naturalnego. Są również łatwe do przetransportowania w podróży. To samo w przypadku suszonych jagód acai, które mogą nawet pełnić funkcję ozdobną do ciast czy posiłków na bazie mleka.

Z kolei jagody acai w tabletkach stosuje się najczęściej w przypadku ryzyka utraty żelaza czy początków anemii. Mogą one skutecznie uzupełnić niedobory i przyczynić się do polepszenia samopoczucia.

Jagody acai w kosmetyce - skarb dla naszej skóry

Jagody acai są dodawane do wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, np. kremów, maseczek, żeli oczyszczających, toników do twarzy czy olejków do ciała. Działają nawilżająco, odżywczo, regenerująco, ujędrniająco i wzmacniająco. Oczyszczają skórę z toksyn, regulują wydzielanie sebum oraz dodają skórze blasku.

Co więcej, jagody acai eliminują wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia skóry. Dzięki temu produkty kosmetyczne z tym składnikiem wygładzają zmarszczki i regulują produkcję kolagenu, który na dłużej zapewnia młody i piękny wygląd cery.

Jagody acai zawierają również kwas ferulowy, który stanowi naturalną ochronę dla cery przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Ponadto redukuje nadmierne wydzielanie sebum, poprawia stan bariery hydrolipidowej skóry i zmniejsza przebarwienia. Kwas ferulowy polecany jest szczególnie dla osób z cerą wrażliwą, skłonną do podrażnień, suchą i trądzikową.

To jednak nie wszystko. Jak wcześniej wspomnieliśmy, jagody acai to bogate źródło witamin i minerałów, które działają zarówno od wewnątrz, jak i od wewnątrz. Co w nich znajdziemy?

Polifenole - naturalne przeciwutleniacze. Chronią przed zanieczyszczeniami, dymem tytoniowym, spalinami i słońcem. Korzystnie wpływają na syntezę kolagenu, neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry. Aktywują enzymy w warstwach naskórka i tym samym poprawiają krążenie.
Witaminę C (nadaje promienny blask skórze, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, zapobiega powstawaniu zmarszczek).
Witaminę E (nawilża, odżywia, łagodzi podrażnienia skóry).
Witaminy z grupy B (B1, B2, B3).
Żelazo, potas, oleje, fosfor i wapń4.



1 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17518253.2011.603756?scroll=top&needAccess=true
2 https://www.healthguideinfo.com/nutrition-basics/p55371/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447763/
4 https://europepmc.org/article/med/19562883

Polecane

pixel